מתכונים מחוג הטבע
מתכונים מחוג הטבע

ספר המתכונים של חוג טבע

חלק מהמתכונים שאנחנו מכינים ואוכלים בהנאה, בחוגים, בימי ההולדת והטיולים

והכל בהתאם לצומח העונתי, לתאבון ולרמת ההשקעה- והמגוון גדל והולך משנה לשנה

מתכונים נוספים ניתן למצוא בסדנאות שף בטבע סדנת קטיף ובישולי צמחים למבוגרים 

צ'יפס - אזוב
קוטפים ענפי אזוב (גדל בשטחים הרריים וסלעיים), רצוי ללא פרחים. מפרידים את העלים מהגבעולים, שוטפים ומקפיצים עם
הרבה שמן זית חם ומלח, עד שהעלים נהיים פריכים כמו תפוצ'יפס

מחכים שיתקרר ומנגבים בפיתה טרייה

חביתת אזוב

לצ'יפס - אזוב, או לשאריות השמן מוסיפים ביצים, מערבבים על אש נמוכה וכשמוכן אוכלים בתאבון.

ממרחי אזוב
את הצ'יפס - אזוב מומלץ להוסיף לגבינה.
אפשר גם לקחת עלים טריים לקצוץ ולהוסיף לחמאה מומסת. את התערובת שופכים לכלי ומקררים.
מי שרוצה להכין לבד חמאה יכול לקחת שמנת מתוקה לשים בבקבוק, להוסיף מעט מלח ועלי אזוב טריים וקצוצים, לשים בבקבוק קטן ולנער. לנער, לנער, לנער, לנער.... עד שיוצאת חמאה טרייה וטעימה.

מעניין לדעת: האזוב המצוי הוא הצמח שממנו מכינים את תבלין הזעתר. תבלין הזעתר הינו תערובת של אזוב וצמחי מרפא שונים. התערובת יכולה להכיל עד 13 מיני צמחים שונים כמו בת קורנית, צתרה, סומק, שומשום ועוד. ככל שריכוז האזוב גדול יותר התבלין איכותי יותר. רפואה עממית: האזוב הוא אחד מן הצמחים החשובים ברפואה העממית. משמש לטיפול בכאבי בטן, דלקות עור דלקות חניכיים ועוד. אופן השימוש: תה מאזוב טעים ובריא. אפשר להכין שמן זית עם אזוב (מניחים את הבקבוק שבועיים ליד חלון עם שמש). השמן טוב לטפטוף באוזן עם דלקת אוזניים, למריחה על החזה בשיעול, ולהרגעת דלקות וגירודים בעור.

מרק חמציצים
חומרים
חופן גדול של גבעולים בשרניים של חמציצים - מומלצים הגבעולים שעליהם צומח הפרח
שני  
בצלים קצוצים
שתי  
שיני שום מעוכות
שני  
כפות שמן זית
 
ליטר מרק עוף או מרק ירקות צלול/ ובחוג: אבקת מרק
מיכל קטן של שמנת מתוקה /יוגורט
פלפל שחור טרי גרוס

מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא מזהיב. מוסיפים את השום ואחרי 1/2 דקה מוסיפים את המרק ואת החמציץ הקצוץ. מביאים לרתיחה, מתבלים ומבשלים כ-10 דקות.
מוסיפים את השמנת/יוגורט  ומבשלים עוד דקה יחד. אם משתמשים בשמנת צמחית, יש לבשל
6-5
דקות על להבה נמוכה, ולבדוק את התיבול לאחר מכן.
טעים להוסיף גם אטריות ביצים- מוסיפים
5
דקות לקראת סוף הבישול.
מגישים חם או קר. מעניין לדעת: החמציץ הוא עולה חדש מדרום – אפריקה רק כמאה שנה בארץ. הצמח אינו עושה פירות, והוא מתרבה באמצעות פקעות הצומחות על קנה השורש המעובה שבתוך האדמה. מהחמציץ מכינים מלח לימון (חומצה אוקסלית
).

רפואה עממית: נוסף על היותו צמח מאכל עדין, הוא משמש ברפואה העממית לטיפול בכתמים ובאבעבועות על עור הפנים, בכאבי בטן ובתולעים בדרכי העיכול.אופן השימוש: משרים כ200- גר' עלים בליטר מים, למשך שבועיים, מסננים אתה משרה ושותים כוס אחת ביום.

תבשיל חוביזה
חומרים:
750
גרם חוביזה קצוצה ( עלים וגבעולים)
4-3
כפות שמן זית
2
בצלים, קצוצים דק
4
שיני שום, פרוסות
1/2
כוס מים
מלח ופלפל שחור, טחון טרי

במחבת עם שמן זית מזהיבים את הבצל. מוסיפים את השום והחוביזה ומטגנים מעט, תוך ערבוב.
מוסיפים מים ומבשלים כרבע שעה, מעל להבה נמוכה. מתבלים במלח ופלפל, ומגישים חם עם מעט טחינה מעל ופלח לימון בצד.

חביתת חוביזה
כשהתבשיל מוכן, מוסיפים ביצים לפי כמות הסעודים, מערבבים וטורפים, בתאבון

סמבוסק שטח
מכינים בצק פשוט שמתאים לאפייה מהירה:
קמח, מים, כף שמן זית, כף שמרית ומלח- מערבבים עד שהבצק לא דביק.
לשים, יוצרים עיגולים, ומרדדים לבצק דק (כמו פיתה על הטאבון).
שמים כף מלית – תבשיל חוביזה
.
שמים על הטאבון/סאג' והופכים עד שמוכן.
בבית: מכניסים לתנור מחומם ואופים בחום של
180
מעלות עד שמזהיב.

מעניין לדעת: פרי החוביזה נראה כמו עוגה קטנה ועגולה המחולקת לפרוסות. פירוש השם בערבית 'לחם'.
שמו המדעי של החוביזה הוא חלמית גדולה.
החוביזה עשירה הויטמין
A
פי 12 מהגזר! רפואה עממית: כל חלקי הצמח מכילים ריר מחטא שיעיל מאוד כנגד שיעול, פצעים, כוויות וטוב לחפיפת הראש והשיער. מי הפנים מרעננים ומחדשים את העור.
אופן השימוש: מבשלים עלים במים כחצי שעה מקררים וסוחטים. את העלים הרכים מועכים לדייסה, מוסיפים שמן זית ושומרים במקרר. המשחה טובה לחתכים עמוקים במיוחד. טוב לטבול רגליים במים כדי לרכך עור קשה. מי הבישול טובים לפנים ולשיער.

סירופ דבש חרובים ושוקו חרובים
בוחרים חרובים שלמים ללא חורים. שוברים ½ ק"ג חרובים בשלים לחתיכות קטנות. מבשלים בליטר מים משך כשעה ומסננים. מקבלים סירופ חרובים מתוק. מוסיפים חלב חם ושותים לרוויה. מממממממ
..........

מעניין לדעת:
החרוב הוא אחד הפירות העשיר ביותר במרכיבים חיוניים. זהו פרי מצויין להשרדות בשטח מכיוון שהוא מספק חלבונים וסוכרים מזינים לרוב, והוא גם משביע. החרוב השלם נשמר שנה בקירור.
ר
פואה עממית:
1. מצוין לתסמונת מעי רגיש או שלשולים. בזכות תכולה גבוהה של טנינים.
2. מתן אנרגיה – יש בו תכולת סוכרים גבוהה וזמינה. תורם לאנרגיה, ריכוז וזיכרון.
אופן השימוש:
אפשר לבשל ממנו תה (לשתות את המים), לטחון את החרובים לאבקה (כמו אבקת קקאו), או להשרות לילה במים לטחון ולאכול כממרח.

סלט פרחים
בעונת הפריחה ישנם הרבה פרחים טעימים בשדה. טעימים במיוחד הפרחים הצהובים של הקידה השעירה, והסגולים של כליל החורש. גם הפרחים הלבנים של הלוטם המרווני והורודים של הלוטם השעיר נחמדים מאוד. אפשר גם לאכול את פרחי השקדיה, החוטמית הזיפנית (עם הפרחים הסגולים הענקיים), החמצוצים ומקור חסידה. אנחנו אוכלים את פרחי מקור החסידה החלמיתי עם העלים שדומים לחוביזה ולא את אלו של מקור החסידה הגזור שנראים כאילו גזרו אותם במספריים.
משרים המים ושוטפים היטב מחרקים קטנים.
לסלט פרחים: מוסיפים לימון מלח שמן, ומנגבים עם חתיכות לחם.

לסוכריות פרחים: מבשלים את הפרחים ברבע סיר קטן של סוכר ומעט מים,
בישול ארוך ואיטי עד שהתערובת מקבלת טעם של צוף, טובלים מקל ומלקקים.

לחם השרדות

לחמניה מתוקה על מקל , שמכינים על הגחלים, הגרסה של חוג טבע ללחם בשטח
לחצי קילו קמח: חצי כוס סוכר, 1 אבקת אפיה, כוס מים
מערבבים היטב את הקמח, אבקת האפייה והסוכר, מוסיפים מים עד שהבצק רך ולא דביק
יוצרים כדורים קטנים של בצק, כשני ס"מ קוטר , מכינים מהם פיתה דקה ומלפפים על מקל - כמו משה בתיבה על מקל רק עם קצה אחד סגור, והקצה השני מותאם לאחיזה מעל הגחלים
את הבצק אופים באיטיות מעל הגחלים תוך כדי סיבוב, ואפשר גם על כירת הגז בבית - כמו מרשמלו

את הלחמניה מומלץ לטעום בשמן זית וזעתר, חמאת רוזמרין (את הכל נכין בעצמנו), או- כמובן: ברוטב שוקולד חם

לרוטב השוקולד: כף קקאו, 25 גר' חמאה, 3 כפות סוכר ומעט מים
מחממים את החומרים במחבת עד שהכל נמס ומערבבים
אוכלים את הלחמניה חמה עם רוטב השוקולד

כמה דברים על רפואת צמחים

הידע של איסוף צמחים הינו אומנות שנרכשת במשך שנים רבות

בימי קדם עשו זאת נשים חכמות ורופאי עשבים

איסוף צמחים קשור באמונות וטקסים שונים, קסמים ולחשים

לכל צמח זמן שונה שהוא בשיאו ובו עדיף לקטוף אותו

לכל אבר בצמח זמן שונה לקטיף: העלים כשהם צעירים ורעננים, הפרחים בשיא פריחתם, והשורשים כשהצמח כולו יבש והשורש מלא בכל טוב

הצמחים הטובים ביותר לרפואה הם הצמחים הגדלים בהרים, היכן שהתנאים קשים, הקרקע רדודה, ישנן רוחות וקר, הצמחים הם החזקים והבריאים ביותר

כשקוטפים צמח מרפא או מאכל חשוב ראשית לוודא כי זהו הצמח הנכון 
  
בטבע גדלים גם צמחי רעל, שהשימוש בהם מסוכן מאוד

קוטפים רק חלק קטן מן הצמח כדי לא לפגוע בסיכויו לצמוח שוב בשנה הבאה

הרבה מהצמחים שאנחנו מכירים טובים לרפואה

שם הצמח

איך משתמשים בו?

למה הוא טוב?

גרניום רפואי

קוטפים עלים צעירים ומבשלים במים.

את העלים מועכים לדייסה ומערבבים עם שמן זית.

המים לדלקות עיניים פצעים ודלקות עור, העלים שנשמרו במקרר לכוויות.

מקור החסידה החלמיתי (העלים הם כמו של החוביזה)

כנ"ל

המשחה טובה לחתכים עמוקים במיוחד. טוב לטבול רגליים במים כדי לרכך עור קשה.

מי הפנים מרעננים ומחדשים את העור.

אלה ארץ ישראלית

קוטפים עלים צעירים, או אוספים את השרף הנוטף מן העץ.

לעיסת עלים של אלה טובה לכאבי שיניים ומרגיעה אותם.

לעיסת השרף טובה להפגת ריח רע מהפה.

אורן ירושלים (אורן הצנובר)

מבשלים מחטי אורן כ5 דקות במים ומסננים.

אמבט עם המים טוב לבעיות עור וכאבי גב. נשימת האדים טובה לאסטמה וברונכיט.

שתיית המים טובה לעצירת שלשולים.

ברוש

כותשים את כדורי הפרי ומבשלים חצי שעה במים – 6 כדורי פרי לליטר מים.

שתיית המים טובה לחניכיים מדממות, עששת סוכרת וצרבת.

סרפד

מניחים עלים במים חמים מספר דקות.

המים טובים לדלקות חניכיים ולעצירת דימום מהאף.

כליל החורש

קוטפים את הפרחים הפתוחים ואוכלים.

טובים לנזלת כרונית ובעיות בדרכי הנשימה.

חדשות ועידכונים
  נפתחו סדנאות 'Words&Crafts' ללמידה טבעית וזורמת של השפה האנגלית
ntt - בניית אתרים וניהול תוכן

כל הזכויות שמורות ©

BetaGroup - עיצוב אתרים